Okullarda Ekolojik Eğitimin Önemi
Ekolojik eğitim, insanlara çevre sorunlarını çözmek ve önlemek için ihtiyaç duydukları doğru ‘araçları’ sağlayarak yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan bir süreçtir.
Çevre eğitimi, insanların dünya kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmek ve çevresel kaliteyi korumak için aynı zamanda sorumluluk alarak ihtiyaç duydukları bilgi, beceri, motivasyon, değer ve bağlılığı kazanmalarına yardımcı olabilir.
Ekolojik Eğitimin AmaçlarI
Dünya çapında çevre eğitiminin amaçları benzerdir. Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren çevre bilincini vermeliyiz. Sularımızın değerini, toprağın önemini öğretmeliyiz. Ağaçların, ormanların, oksijenin insanlık için ne kadar yüksek önem arzettiğinin bilincini vermeliyiz. Lüzumsuz atık (çöplerin) dünyayı nasıl kirlettiğini, çevremize değişik kötü gazlar saldığını, hava kirliliği yaşattığını göstermeliyiz. İhtiyaç dışı tüketimler yapmamanın ne kadar doğru bir şey olduğunu öğretmeliyiz.
EKOLOJİK YAKLAŞIM
Ekolojik yaklaşımda ana amaç herkesin bilimle, çevremizdeki dünya hakkındaki anlayışımızı derinleştiren, neşeli bir ilişki olması gerektiğine inanıyoruz.
Waldorf Orman Okullarında uygulanan ekolojik eğitimler ile hayatımızın her evresinde insanlığa çok çok faydalı olabilecek kazanımlar elde ediyoruz. Tüm canlı organizmaların birbirleriyle ve ortak çevremizle olan ilişkilerini inceliyoruz. Biz insanlar olarak, ekosistemleri ayakta tutan topluluklar inşa etmenin yollarını araştırıyoruz ve bu da bizi ayakta tutuyor.
Ekoloji bilimine, kapımızın dışındaki ekosistemlerin geniş gözlü, uygulamalı keşfi yoluyla yaklaşıyoruz, doğanın derslerini oyun, mizah ve oyunlarla unutulmaz hale getiriyoruz.
YEŞİL ZAMAN
Çocukların teknoloji (dijital cihazları) kullanarak harcadığı zaman dilimi 7 saat 38 dakikalık ortalamaya gelmiş durumda.
Tüm bu ekran süresi, çocukların “yeşil zaman” geçirmesini yani dışarıda oynamasını engelliyor.
Eğitimciler, içeride çok fazla zaman (kapalı ortam) geçirmenin çocuğun gelişimine zarar verebileceğini buldu. Bundan dolayı “doğa eksikliği bozukluğu’nun”, çocukluk çağı obezitesi, miyopluk, ve zayıf dikkat süreleri dahil olmak üzere bir dizi davranışsal ve tıbbi problemde rol oynadığı düşünülmektedir.
Çocukken doğada oynamak, çevreyi korumak için ömür boyu sürecek bir tutkuya ilham verebilir.